Sunday, November 15, 2009



ari jumaat aritu, aku telah menghadiri 1 dinner (malam persada kencana) anjuran IPS kat Gurney Hotel..sebelum pergi dinner ni, bnyak betol dugaan..mule2 aku dapat invitation card tu, aku hepi sgt..yela,dapat jemptan g dinner ni sbb nak trime award..(top player for postgraduate all female international bowling)..tp masalhnya aku sorang je yg dapat invitation ni..so aku plan nak bawak la pkwe ke, kwan ke..tp ble aku kol ips, dorang kata xleh bawak sape2 sbb tarikh reservation da lepas..dorangla yg silap ni..anta kad tu lewat kat aku..haish..kan aku da kena g sorang2..pkir punye pkir, aku decide xnak g..wlupon mkn d hotel adalah kegemaran aku..aku terpksa lepaskan dgn berat ati sbb aku xsnggup nak g sorang2..dahla xde transport..lesen pon xde..uwaa..sedih gle da..tp 2 ari bfore tarikh dinner tu, aku terjumpa amala..rupa2nya dia g jgak dinner tu..lecturer dia bg kad invitation kat dia..so dia pegila..tp dia pon xde keta..dia tumpang member..so aku ckp aku nak tumpang skali..bincang punye bincang settle la pasal transport..so aku cnfirmla pegi..tp bfore tu aku kena g ips bgtau dorang aku jd pegi..ble da pegi dorang kata kena bawa kad tnjuk kat dorang..so esoknya aku g la ke ips smula..tnjuk dorang kad tu..tetibe dorang kata,sorila susahkan adik..sbnarnya xperlu bwak pon sbb mmg adik pnye tmpat da direserve..ceit..wat penat je aku pegi..tp xpe, sabar2..haha..aku, amala, n kwn2 dia da jnji nak gerak 715..after aku solat..sbb aku sorang je mlayu,so aku mintak dorang amek lewat ckitla..715..dorang stuju..aku pon siap on time..mmg aku ni punctual orgnye..huhu..tp tnggu da 10 minit lewat,xde kabar brite pon..so aku kol amala..tkut2 la die trlupa nak amek aku..tp rupa2nya dia pon ngah tnggu..dari 730 smpai 745..smpai 750..xsmpai2 lg..aku da nak nanges da tnggu..dahla mjlis stat 815..klu kol 8 xgerak lg, xtaula..da membebel2 da aku kat dlam blik..cian hani kena dgr..haha..hbis smpai ke mak ayah aku kol..dok membebel kat dorang..hehe..baru je aku nak decide aku xnak pegi, tetibe amala kol..trunla..kitorang da on the way nak amek u..ok, masa tu pkol 8 mlm..fuh,hrap2 smpatla..klu lewat 5 mnit or 10 mnit pon xpela..tp tnggu pnye tnggu kat bwah, 810 baru smpai..ape ni??5 mnit lg nak stat majlis..haish..dahla ujan lebat time tu..basah aku kena tempias masa tnggu dorang tu..masuk2 keta,amala gtau(dia taip msg je la), dorang lmbat sbb make up n set rmbut!!what??!mmg mmbara gle la ati aku..aku ingat keta rosak ke..ape ke..rupanya make up je..aku tgk bese je..xlawa pon..aku lg lawa..haha..kan da jahat da..tp xpe, aku sbar je..dahla aku mnumpang dia..tp sbgai org yg bertnggungjwab, klu da agak2 xsmpat, gtaula wktu len..xdela frust menunggu..xpon klu da tau make up jnis berjam2, ape kata ko stat make up kol 5 lagi..haish..tp xpela..hopefully smpatla smpai..tp nak jadi lebih parah lagi..dia xtau jln wei!!terpksa la aku tnjuk jln wlupon aku xbrape mhir..huh!!lagi satu, jln pnyela jam gle2..tlg!!nak nanges da..cmne nak msuk dewan klu sume org da stat..haish..dia siap bleh ckp, vice chanselor slalu dtg on time x?aku pon trus ckp, mstila dia ontime..mmg dia jarang lewat..dia have a gud time management..sesat pnye sesat, jam pnye jam, smpai dekat 915..dengan muke tebal terpksa masuk dewan..aku dok meja blakang skali..vc tgh bg ucapan masa tu..alhmdulillah lega da smpai n xde org perasan sgt yg aku lwat..tp mslahnye lg 1, aku xtau nak duduk mana..ingat kan dorang mmg reserve tmpat khas ntuk aku..rupa2nya dorang reservekan 11 table ntuk aku..pilihla mane2..argh!!mana aku nak duduk ni..sume meja penoh..aku tgk penoh ngan laki plak tu..segannya..dahla lwat..tetibe nak mintak tumpang duduk plak..tnpa membuang masa n nmpak terpinga2 sgt, aku pon terus mintak izin duduk kat meja blakang skali yg masa tu sbelah aku je..ade sorang laki ni kata, dudukla..ade 2 kosong lagi..fuh, slamat..table ni ade 3 laki n 4 pmpuan..mcm 1 geng je dorang ni..adoi, dorang ni senyap je..malunye aku..terkebil2 aku sorang2 kat situ..ok, time ntuk mule berckp n berkenalan!!..haha..ni la aku.xleh dok diam..so aku dgn yakinnya bertnya kat mamat sbelah.."excuse me, u ni dari skul mane?1 meja ni semua 1 skul ke?"..(pertnyaan aku ni aku susuli ngan senyuman manis)..tp mamat tu xjawab pape..aku pelik..dia xdgr aku ckp ke??xkan dia xpham..tetibe kwan laki yg sebelah dia yg jwabkan..kitorang sume dari skul arkeologi..u plak dari mane?n trusla kitorang berkenaln..tp aku masih musykil..nape bdak td xjawab ape yg aku tnya..tetibe budak tu ckp kat aku.."sorry, i cant understand bm..im from singapore"ceit, wat malu aku je pokpek2 kat dia td.rupanya dia sepatah haram xpham..haha..tp aku ckp,bukan kbnyakan singaporean tau ckp melayu ke..dia kata besenya chinese xtau sgt..lgpon dia dok oversea..ooo,ptutla..aku mati2 ingat dia mlayu td..haha..wat malu aku je..tp lepas tu,kitorang trus rancak berborak..of coz in english ok..haha..nama dia noel..lg osrang tu, nik.dari sarawak..comel gakla mamat ni..tp aku respek dia..dia sgt berbudi bhasa..aku tgk dia speaking english mmg superb!!tp ble dia berckp ngan si noel tu je.ngan org len dia ckp bm..tp lnsung xde slank!!dahla dulu stadi kat us lama..aku mmg respekla..xde reaksi nak riak lnsung..ade sesetngah org yg aku jmpa, rmai gakla..english xla berapa nak terer, tp slank dia mak ai,terover2..hehe..anyway, aku hepi dok kat meja tu..bfore smpai,aku ingat aku akan mati kebosanan..rupa2nya ok je..dpat kwan baru..haha..btolla ape kwan2 aku ckp kat aku slama ni, xsusah aku nak cari kwan baru..aku je takut lebih2..haha..ok..korang layanla gmbar2 kat bawah k..zass!!


before g dinner


first menu

sourvenir

medal2 yg aku dapat

me n amala

Sunday, November 8, 2009

malunya!!argh!!

adoi..malunya..dahla malu..sakit plak tu..huhu..ari sbtu lepas aku g memberi sokongan kepada ayah hani,en.fadzil untuk bermain bowling..usm kejuruteraan adekan 1 tournament..aku yg memang dok menumpang kat umah hani diajak ikot tgk ayah hani men bwling..aku, hani, n adik hani, nana, plan nak men bwling gak.kitorang pk msti ade lane kosng..sebsar2 bwling kat megamall tu xkan la dorang pkai sume...so kitorang pon tnya la kat kaunter dia, ade lane ksong x?akak kaunter dgn smbongnya mnjwab xdela adek..yg ade tnggal untuk emergency in case ade lane rosak.so kitorang pon phamla..xkesah pon klu mmg dorang perlukan lane tu ntuk emrgency..tp ble da stat tournament, tgk2 ade 8 lane ksong..xkanla nak pkai sume tu untuk emergency..aku n hani g tnya lagi skali..tnya elok2 je..kak, ade ksong tu, bleh kitrang men?akak tu kata xleh..ok fine..xleh xpela..tp aleh2, lepas tu tgk ade je org len men gune 4 lane yg kononnya emergency..adoh..bngangnya..ape dorang ingat kitorang ni xreti men ke?or xmampu nak byar.yg kitorang tgk tgh men tu pon bdak2 skolah lagi yg mcm ntah pape..huhu..skit je ati..tp sbar2..kitorang pon smngat la memberi sokongan kpada en fadzil..(strike pkcik fadzil..strike!!)tu laungan aku..anak2 dia plak..(strike abah!!ke ayah?lupe plak)..smpai kadang2 aku sndiri tersasul pnggil en fadzil abah..haha..sowi hani,,xsngaja terpnggil ayah ko abah..haha..rasa mcm anak dia plak..kui3..lepas tournment da hbes, mestila lame nak tnggu result n penyampaian hadiah..so kitorang pon dgn muke xmalu g kaunter tu mintak nak men bwling..pmpuan tu dgn smbongnya, xbersuara pon, tp tnjuk kat 1 kertas ni(fullhouse until 8pm).ape kejadahnya..skang baru kol 6..tournament da hbes.lane sume ksong..mlas wat keja gtau je la..klu bos dia tau 4 sure dia kena marah..ish..geramnya..tp sbar lg..g duduk smula ngan fmily hani smbil msing2 mulut dok membebel..pastu tgk ade laki plak yg jaga kaunter tu..kakak tu da xde..kitorang pon pk, ni peluang ni..aku harus gnekan kecomelan aku untuk meminta bermain bwling..haha..padahal xcomel pon, tp perasan comel..tp hampeh..abg tu pnyela sombong..lg sombong dari kakak td..siot gle..dia xbersuara pon..geleng2 pale je..ape dia nak nyanyi lagu angguk2 geleng2 ke..huh!!xpela..aku dgn hati yg sedih balik la ke tmpat duduk smula..mmg aku ni muke xmalukan..xputus2 asa..da dorang kata xleh men bwling, stil nak men jgak..haha..muka tembok btol..tp mmg patut pon..sbb aku jadi cmni,every time dorang xbagi kitorang maen, ade je dia bg org len maen..haish, geram btolla!!las2, ajak ayah hani sndiri g kaunter..huh!!bleh plak..poyonya!!ble da dapt kasut tu, terus kitorang mcm kera sumbang..tersengih2 je..mcm kera dapat bunga pon ade jgak..excited smacam..mcmla xpenah men bwling..tp sape2 jdi kitorang pon sure excited sbb dari pkol 2 tnggu nak men bwling, setelah asyik direject, setelah muka ni rasa tebal cam tembok, akhirnya kol 630 baru dapt men..sape xhepi..haha..tp kan sbb terlampau hepi ni la aku ditimpa malapetaka..tu la, org kata jgn seronok sgt..t ade padahnya..nak tau ape padahnya..jeng3..aku dgn smngatnya hendak mmbuat balingan pertama..baling dengan tepatnya..tp ntah cmne..sbb aku xtest kasut tu dulu..tapak kasut tu agak kesat ble jln..so lepas baling,lepas gnekan momentum yg agak kuat, sbelah kaki aku mcm terhenti sbb kesat..so satu kaki aku lagi, dengan selambenya untuk megelakkan diri dari jatuh ke depan telah melandingkan kakiku di atas lane..mak ai..licin gle..xpenah aku rasa selicin mcm tu..mcm terpijak sabun..maka dengan rela hatinya aku jatuh di atas lane tu..terkapai2 kau menahan diri aku..haha..mmg lawak gle klu korang byangkan..da jatuh mcm cempedak, sbb licin sgt bdan aku terslide ke depan..nseb bek tgn aku smpat menahan bdan aku dari terus terslide..klu x, mmg smpai ke hjungla..haha!!dengan gelabahnya, aku bangun n terus berlari ke arah jerusi fmily hani duduk..aku rasa muke aku da merah da..rasa mcm nak lari dari situ..malu gle!!sume org gelk..uwaa!!!tp pakcik sbelah ni gelak ckit2 je..dia kata,okla dik, strike tu!!ya, aku telah lupa ape jadi ngan balingan aku..rupa2nya strike..haha..tp strike ke,xstrike ke..aku tetap malu..malu yg teramat..cubela bygkan sorang awek comel, yg pkai baju comel, balingan dia strike, tp jatuh tergolek n hmpir terslide smpai kehujung sbb bdan ringan..haha..byangkanla..aku rasa trus hilang kecomelan ku itu..slama2 au bermain bwling wluponntuk tournament, aku xpenah lg jatuh wlupon skit..uwaa..malunya..mamat2 kat blakang da tertahan2 gelak tgk aku jatuh..mak ayah hani lg la gelak..muke hani n nana aku xsmpat tgk sbb aku malu thap gaban..haha..tp for sure dorang gelak..aku xmarah pon sbb aku sndiri tergelak bg nak gle..haha..skang dok menulis ni pon tergelak sorang2..org len tgk, gle ke ape bdak ni..hehe..tp disebabkan aku telah trjatuh ariut, balingan aku strusnya amatla cmerlang..asyik strike je memanjang..haha..ade hkmah jgak jatuh ni..tp malu gle la..dahla skit..masa jatuh tu mmg xskit..men tu pon mmg xskit..ble da blik umah, mlm nak tdo baru tersa sakit kat blakang aku ni..kat pinggul aku ni..2 hari jgakla than sakit..haha..pdan muke aku..xpe2, len kali aku kena berhati2 lagi..test kasut dlu, n make sure kaki jgn terlebih ble nak baling tu..okla, korang teruskanla gelak ye..bubye..

Thursday, November 5, 2009

rahsia hati wanita..

slalu laki kata pmpuan ni susah nak pham..mengada2..ske merajuk..sensitif..tp dorang xtau, dari sikap dorang la yg buatkan kite semua jadi cmni..org laki ni ego sgt..masa mule2 nak bercinta,punyela manis mulut..puji sana, puji sini..asyik nak jumpa..konon rindu..tp ble da bercinta, lainla plak jadinya..nape xkonsisten?klu btol2 syg, nape xstay je sikap cam dulu..amek berat, penyayang..klu xkerana korang berpura2 amek berat n penyayang dulu, xde la nak jatuh cinta..lepas tu, bile pmpuan da jatuh cinta, dia da x amek berat da..dia biar je awek dia..pastu bile pmpuan tu merajuk,menangis sbb xdiendahkan(xmcm sbelum bercinta), dia marahnya pmpuan..katanya pempuan ni sensitifla,mengada2la..wat dramala..

entry ni xde kena ngena ngan kisah hdup aku..so sape2 yg terasa dia bf aku or exbf aku..haha, sila jgn amek ati ok..entry ni untuk semua org k..so kat sni,aku nak bg tips ckit..ape sbnarnya yg pmpuan nak dari sorang laki..

1)pmpuan ske diamek berat..lg2 klu pmpuan ni amek berat sgt kat pkwe dia..xdela mknanya nak pakwe dia msg dia or kol dia stiap masa..tp ckupla sekadar tnya khabar n amek berat..especially time sakit..besenya pmpuan mmg glabah klu org tersyang dia jatuh sakit wlupon demam ckit..so klu pmpuan sakit, amekla berat ckit..xdela smpai nak suap ubat,tp bertnya khabar pon da ckup..jgn da smpai masuk spital pon stil xtnya khabar dgn alasan"awk da besar, lagipon mak ayah awk ade,mesti awk pndai jaga diri"..

2)pmpuan xske bile dihina dari segi fizikalnya..taula stiap org ade kelemahan masing2.tp pmpuan xske dngar diri dihina oleh insan2 tersyang..biarpon diri ni xcntik, tp cober2la..klu xske, nape perlu bercinta..ptutnya awl2 lagi da reject..ni tidak..nak jgak bercinta, tp da bercinta tu, dok ktuk2 pasal fizikal..cnth:awk ni gemokla,awk ni hitamla..n sbgainya..

3)pmpuan ske dipujuk...especially klu lepas bergaduh or lepas pmpuan tu dilanda masalah..xdelapujuk dgn ngada2..ckupla sekadar menenangkan ati si dia..n memberi kata2 semangat..itu da memadai..jgnla biarkan si pmpuan ni menangis kesorangan..lg la sedih pmpuan tu klu org tersyang biarkan je dia..

4)pmpuan ske memberi hadiah pada org tersyang..klu da syg, stiap masa teringat..g je mane2 mesti teringat nak beli pape untuk si buah ati..so si buah ati ni kenala trima ngan ati yg gembira sbb ade org ingatkan dia..jgnla xtrime hdiah si dia..cth:g cameron bersama keluarga, tetibe teringat si dia lalu belikan sejambak bunga untuknya,tetapi si dia malu untuk menerima bunga itu dngan alasan si dia adalah lelaki..lalu bunga itu dibuang ke dlm tong smpah..wlupon bunga tu xmahal, tp jgnla gtau kat si pmberi yg dia xske hadiah tu..respekla pmpuan ckit..

5)pmpuan xske laki merokok..tp klu da mmg si dia tu perokok, nak wat cmne..pmpuan trime dgn ati yg redha..tp laki perlu tau, ade sbb pmpuan slalu marah pkwe dia isap rokok..rokok tu kan bhaya..seolah2 mencari amut sndiri..tp laki stil nak amrah klu pmpuan xske laki isap rokok..n kepada si pmpuan, klu da pkwe anda mmg isap rokok, nsihat elok2..klu dorang xmkn saman, korang than je la..kata syg!..hehe..klu korang xske, blahla..tp xbek wat cmtu..xbek tinggalkan laki kerana kelemahan dia yg ini..stiap insan ade kelemahan msing..

6)pmpuan xske ditipu..skali dia ditipu, pmpuan akan ingat smpai ble2..wlupon dia maafkan, tp tetap tersimpan dlm ati..susah nak pcaya lg..so ati2la..klu laki nak menipu, make sure pndai smpan rhsia..jgn smpai terbongkar..klu xpndai smpan rhsia, bek jgn menipu..

em..bnyak lagi kot ape yg pmpuan ske n ape yg pmpuan xske..tp aku nak ingatkan kepada semua org, sgala ape yg aku gtau kat atas, bukanla ntuk semua wanita..maybe sesetengah je kot yg rasa cmni..sbb maybe pmpuan lain,lain atinya..tp stil aku bleh wat kesimpulan, ape yg aku cite ni apply untuk kebanyakn pmpuan..klu ade kekurangan or kesilapan sile gtau aku k..hehe..kepada laki2 di luar sana, klu ade tips dari korang plak, sy alu2kan..bile kite da tau rahsia ati wanita,rhsia ati laki,maka kurangla pertikaman lidah berlaku di antara kaum adam dan hawa..hehe

kdg2..

kdg2 dia xsedar yg dia telah melukakan ati org lain,
kdg2 dia xsedar yg org lain sedang menangis kerana dia..
sampaila 1 saat, dia akan menyesal bile org tu pergi untuk selama2nya..

Tuesday, November 3, 2009

sape2 nak sewa umah?

kepada semua kwn2 sy, klu ade kenal sape2 kat usm yg nak sewa umah, blehla cntact sy k..(shaza-0196691630)..antara facilities yg ade di rumah sy ialah:

1)bilik 3 bijik
2)katil 6 bijik (katil baru tu)
3)tv (besar tu)
4)astro (mcm2 ade)
5)mesin basuh
6)peti ais
7)dapur gas
8)segala peralatan untuk memasak..haha
9)internet free 24 hours (bleh lyn youtube..xde kena block mcm usm..hehe)

sewa murah je..mkin rmai mkin murah la..tp estimate 6 org 1 umah..so lebih kurang 150 sorangla..skang ni perlukan 3 org je lg..cpat2!!bukan snang nak cari umah sewa yg ade sume facilities ni..hehe..tlg sebarkan kepada kwn2 anda yg sedang mencari umah k..

;;